Què és Danseu Festival?

Danseu Festival és el festival internacional de dansa i arts del moviment en context rural. Un esdeveniment d’estiu que celebra anualment la cultura a Les Piles, un municipi de només 200 habitants situat a la Conca de Barberà, Catalunya. Una cita que connecta més de 2.000 persones, estudiants d’arts del moviment i gairebé un centenar d’artistes amb la terra i els paisatges rurals.

Fundat per Pau Estrem i Nuri Aguilar, l’any 2013, el projecte posa èmfasi en la descentralització de la cultura per crear i fidelitzar nous públics.

No hi ha més del que es veu. Que la cultura t’atrapi on menys t’ho esperis.

Una reunió de 10 dies amb més de 2.000 persones i gairebé 100 artistes de dansa i moviment a Les Piles, un poble de només 200 habitants.

Sembrar i cultivar una llavor de cultura que s’expandeix. Proximitat, llibertat, retrobament, comunitat, humor, amor, alegria, reflexió, sorpresa. Un tot-és-possible si som inquiets i no ens conformem, si passem i dansem, si dansem i passem.

Una engruna, un petit trosset d’un viatge, una flor d’estiu.

Danseu Festival és…

Espectacles

Connectem la dansa i el moviment amb la terra i els paisatges rurals amb un programa on el poder del cos en escena crea un llenguatge íntim, únic, gairebé màgic.

Artistes d’arreu del món fan de Les Piles el seu escenari i amb les seves històries i els seus espectacles, ens conviden a gaudir de l’art i ens alegren les nits d’estiu.

Suport a la creació

Entre les nostres prioritats està la d’acompanyar i donar suport als artistes en el seu procés de creació i creixement.

Com ho fem? Amb totes les eines i recursos que tenim al nostre abast: residències d’investigació i/o creació, suport econòmic, encàrrec de creacions i altres projectes, coproduccions…

Workshops professionals

Una estada de 12 dies en un petit poble envoltat d’àrees naturals, on 25 participants d’arreu del món troben una plataforma d’aprenentatge i creació d’alt nivell amb professors i coreògrafs reconeguts internacionalment, i d’exploració i connexió amb la comunitat i l’entorn rural.

Tallers, activitats i projectes comunitaris

L’espectador no només ha de ser un consumidor cultural, sinó que creiem que també ha de ser protagonista de pràctiques artístiques de forma activa.

Per això, i volent contribuir a la creació de nous públics, a Danseu Festival oferim activitats obertes com ara tallers, classes de dansa i moviment, xerrades, accions i projectes participatius, entre d’altres.

Què volem aconseguir?

Emocionar
Creem i fidelitzem nous públics.

Igualtat d’oportunitats
Descentralitzem la cultura.

Apropar i aportar
Facilitem l’accés a la cultura i al coneixement.

Crear comunitat
Posem en valor la persona i els petits detalls, defugint la cultura de masses.

Contribuir al sector
Som una plataforma de suport a la creació i exhibició d’artistes de dansa i moviment.

Retornar a la societat
Expandim el teixit cultural català.

Canvi i oportunitat
Proposem noves maneres i escenaris per presentar la cultura.

Créixer
Situem el projecte, els artistes i Les Piles en el context internacional per establir bones sinergies.

La història

El temps passa volant. Tot va començar un ara ja lluny 2013, quan Nuri Aguilar i Pau Estrem van decidir crear un espai de formació professional de dansa. I com acostuma a passar amb tot a la vida, aquella espurna inicial va evolucionar, va créixer i es va transformar.

Tot va ser per la necessitat natural de voler oferir als alumnes alguns espectacles per enriquir la seva experiència a Danseu i Les Piles. Però va passar que a aquells espectacles, a poc a poc, es van anar aproximant veïns i veïnes del mateix territori i, poc després, també d’altres llocs.

Què havíem de fer? Doncs estar contents de veure com naixia a les nostres mans un projecte que anava molt més enllà. Obríem les portes a la cultura, a la dansa, al moviment, en un entorn natural molt especial. Vam decidir que havíem d’apropar i aportar, de descentralitzar la cultura i sembrar-la i cultivar-la en un poble petit on s’expandiria d’una manera extraordinària.

En un tancar i obrir d’ulls, la programació d’espectacles es va consolidar, va sorgir el programa de suport a la creació i residències per a artistes i companyies, van néixer les activitats paral·leles amb projectes participatius i comunitaris, i el workshop va arrelar com un dels principals espais de formació professional d’estiu a Europa.

Aquest camí va ser possible gràcies també a la implicació i estima dels artistes Roberto Provenzano, Angie Mas, Marta Gàlvez i Elena Lalucat.

Fruit de la nostra història, Danseu Festival és i serà una aposta de complicitat entre la natura, l’art i les persones; una reivindicació perquè, davant les incerteses presents, la cultura ens ajudi a reconnectar amb la terra i ens faci més lliures.

Que la cultura t’atrapi on menys t’ho esperis.