Danseu Festival 2022 – X edició

Els veïns i les veïnes de Les Piles són els artistes i protagonistes que veurem als escenaris en la X edició de Danseu Festival!

Enguany, celebrem 10 anys d’història d’amor a Les Piles d’una manera diferent: fent petons.

I per a tu, què és un petó?

Estimar-nos, saludar-nos, acomiadar-nos, mirar-nos, abraçar-nos, riure, menjar-nos, tocar-nos, una carícia, una amistat, una descoberta, un vincle, un joc, una dansa…

…però sempre, sempre, sempre, una trobada

…perquè sigui com sigui, un petó implica, com a mínim, dues persones…

…i quan dues o més persones es troben, la Cultura succeeix, explota, es mostra, es crea, es comparteix i ens transforma. La Cultura ens fa diferents i, per això, ens iguala. La Cultura ens allibera.

 

…així, doncs… Ens fem un petó?

El Petó de Danseu

Amb El Petó es presentaran 10 obres que ja han passat pel festival durant els seus 10 anys, però que ara interpretaran els veïns i les veïnes de Les Piles després d’un llarg i intens procés de transmissió artística i cultural.

 

El 2020, esclata la pandèmia, la ferida… però a Danseu Festival vam deixar-nos la pell per no parar, per #keepmoving.

 

El 2021, la cicatriu, la costura de la memòria, encara oberta…  ens permet comprendre que, tot i que #creíaquelosabíatodo, en realitat no sabem res ni podem saber què passarà. Ara bé, sí que podem decidir de quina manera afrontem tot allò que passa, com decidim “transitar” per l’espai i el temps, i amb la certesa que la Cultura i la companyia ens poden ajudar a transitar amb més força.

 

I amb aquesta única certesa sobre la Cultura i la proximitat, i després de 10 anys de records d’un festival que s’ha gestat i ha crescut en un municipi rural de tan sols uns 200 habitants amb la innocència i l’amor de tots els seus implicats, neix enguany El Petó, que és…

…un projecte de transmissió de 10 obres de dansa i de moviment a cossos no professionals en arts escèniques que pertanyen a una comunitat i un territori comuns, i que culminarà amb la gran trobada que serà la X edició de Danseu Festival a Les Piles.

…un projecte que fuig de les programacions habituals, que aposta per accionar i incorporar a l’altri de manera directa amb un procés de mediació artística que s’ha gestat durant mesos amb la implicació dels creadors de les obres originals (emissors), mediadors artístics (transmissors) i els intèrprets (receptors) que són els veïns i les veïnes de Les Piles i de la comunitat del festival.

…una gran aposta per la capacitat d’imaginar. Per la dansa de veritat, o no. Per l’art. Per contribuir i garantir l’accés universal real a la Cultura.

 

Fem Petons. Fem Cultura. I sí, #perdoneupelromanticisme.

La pel·lícula i el llibre

Donat que el procés, el pla de treball i la transmissió són els punts clau d’un projecte que després es veurà durant el festival, a Danseu Festival hem volgut anar un pas més enllà per recollir i immortalitzar tota aquesta fase prèvia. És per això que hem comissionat, per una banda, la realització d’un documental que seguirà de prop tot el projecte i el seu impacte en les vides dels i les participants, sota la mirada dels directors audiovisuals Esteban Crucci i Samuel Retortillo.

I, per altra banda, acompanyant també la celebració del 10è aniversari, l’artista i creadora Arantza Labuena plasmarà en un llibre la seva mirada sobre el festival i la seva romàntica història.

Les dues obres es publicaran al llarg del 2023, allargant la vida del projecte i donant continuïtat a la llavor plantada enguany, amb l’objectiu de difondre la Cultura propera i accessible.